Somatic Tango

Sense yourself first

Somatic Tango

Tango med avspänning och precision.

Somatic Tango är både en metod och en benämning som jag har valt för att beskriva en tango som är hållbar, bekväm för båda parter och utgår ifrån kroppens individuella anatomiska förutsättningar.

När vi använder det som en metod så kombinerar vi rörelser ifrån Somatic Movement med tango i syftet att bli närvarande i vår egen kropp innan vi möter någon annan. Vi  utforskar hur du kan ha ett avslappnat utgångsläge och samtidigt ha tillgång till att snabbt kunna rekrytera  muskelspänning när du vill göra rörelser som kräver mer dynamik i din tango.

Landa i dig själv innan du möter någon annan.

Vi inleder varje kurstillfälle med att fokusera på anatomin runt någon del av kroppen, t.ex. ryggrad, höfter eller axlar. Efter det tar du dig ner på din matta och blir varsamt guidad med rörelser från Somatic Movement med syfte att släppa onödiga muskelspänningar.

Vi avslutar med en tangolektion där vi har kvar samma fokusområde i kroppen och utforskar hur vi kan använda det som vi upptäckt om och i vår egen kropp också i vår tango.

Nyhet: Retreatdag för trötta Tangodansare
Efter en lång, mörk och kall vinter är många av oss riktigt trötta. Kanske har din återhämtning fått stå tillbaka för andras behov? Kanske har tangon, som brukade vara lustfylld och påfyllande, förvandlats till ytterligare något som du borde prestera..? Kanske har du nått en platå i din tangoutveckling och börjar fundera på om tango verkligen är så speciellt?
 
Som människor är vi tränade på att sträva efter förbättring och utveckling. Vi är så vana vid att om något inte fungerar så gäller det att kämpa mer. Vi menar att det finns bättre sätt att återhämta sig från utmanande perioder. Inom stressrehabilitering talas det om Medveten Närvaro (Mindfulness) och om vikten av att lyssna till kroppens signaler. I TANGON återfinner vi just dessa kvaliteter. Så kanske kan tangon få vara ett sätt att komma djupare i kontakt med dig själv och med andra?
 
Kanske, om du får tillåtelse att först fokusera på din kropp och din upplevelse innan du möter någon annan?
Kanske, genom att du får hjälp att släppa de spänningar som försvårar dina tangorörelser så att du kan möta dansgolvet och andra på ett mer avslappnat sätt?
 
Vi lovar dig en dag i återhämtningens tecken. En dag för att landa i dig själv och mötas med andra i tango på ett lekfullt sätt utan krav på prestation.
 
Varmt välkomna!
             Malin och Annika
 
PROGRAM:
11.00-12.30 Somatic Movement för tango.
Att återknyta kontakten mellan hjärnan och våra muskler för att släppa på kvarliggande muskelspänningar. Rörelserna utförs i liggande och kan beskrivas som meditation i rörelse. Du guidas varsamt genom långsamma, medvetna rörelser där du hela tiden utgår ifrån din egna kropp och dina förutsättningar.
13.00-14.30 Lekfulla tangoövningar enskilt och i par med fokus på närvaro och medkänsla med dig själv och din partner.
15.00-16.00. Reflektioner från dagen och avslutande vila med guidad djupavslappning.
 
Fika och frukt kommer att finnas i båda pauserna. Ta med något mer matigt att äta till lunch. (Fullt utrustat pentry finns, inkl micro). Skriv om du dansar följare/förare/båda roller, och om du har några allergier. Singelanmälan möjlig.
 
Workshop i Somatic Tango i Stockholm

Perfekt tillfälle för dig som är nyfiken att prova på. Somatic Movement med mjuka och effektiva övningar på matta som följs av en tangoworkshop på temat: ”Kontakten, omfamningen och rörelsekvaliteten” med Annika Pahlén och Malin Backström.

Om du dansar båda rollerna kan du anmäla dig själv, annars tillsammans med en partner. Kontakta mig om du behöver hjälp med att hitta en danspartner. Mer information om kurshelgen hittar du här:

Kursledare

Kurser i Somatic Tango hålls av Annika Pahlén och Malin Backström.

Malin Backström är uppskattad tangolärare och -dansare med ett särskilt fokus på kontakt och kommunikation. Hon undervisar regelbundet i Stockholm och är flitigt anlitad runt om i Sverige. Hon driver också Studio Touch i Stockholm.

sv_SESwedish